AktuelltPeter Johansson 12/1 - 10/2
Barnatro

Utställningen Barnatro av Peter Johansson, 12 januari 10 februari 2019

En dubbelutställning för

Galleri 21
Rådmansgatan 5
SE 211 46 Malmö
+46 40 12 22 02
Galleri21@telia.com
www.galleri21.com


Galerie Leger
Stora Nygatan 53
SE - 211 37 Malmö
+46 40 727 30
leger@galerie-leger.se
www.galerie-leger.se


BARNATRO

Dubbelutställningen Barnatro skildrar mina uppväxts upplevelser i den lilla byn Berga nära Sälen i Dalarna.
Här fanns min utstuderat elaka och barnhatande farfar och min far, som pendlade mellan mängder av arbete och frustrerad ilska, som mynnade ut i extremt våldsamma utbrott. Min mor som sakta blev mer och mer psykiskt instabil och som när min far dog kunde bli så arg, ledsen eller besviken på sitt liv att det ofta rasade ut över ting som bilen, snöskotern eller mig.
Här fanns också en man som utnyttjade mig sexuellt under många år. Det var min fars arbetskollega och vän till familjen. Det märkligaste med min fars död när jag var 14 år, var att jag var lycklig, kunde inte gråta en tår, för jag visste att det var slutet på min mardröm, den här mannen skulle inte dyka upp igen i vårt hem. Jag grät heller inte när min mor dog, för helvetet hade bara tagit en annan form, och detta slutade tvärt med hennes död.
Jag var tungt mobbad under de tidiga skolåren. Barn är mycket känsliga, de känner av om någon är osäker och inte mår bra och därmed blir man lätt ett offer för mångas elakheter.
Jag tror att allt detta ledde till en enorm revanschlust och ett skriande behov av att ta mig bort från både vardag och människor. Jag flydde in i seriernas värld, in i drömmar och fantasier, bort från allt mardrömslikt jag såg och till det jag ville se, om så jag var tvungen att skarva och lägga till för att det skulle bli min verklighet.
Det gick så långt att jag faktiskt både hoppades och trodde att någon av mina seriehjältar skulle komma och rädda mig, långt bort till en annan värld. Jag samlade på hjältar i serietidningar och märkligt nog isbjörnar.
I dessa nya utställningar har jag på Galleri 21 byggt fem, ut och invända, rum (man pratar ibland om att vända ut och in på sig självt), fem fiktiva familjära rum, kanske en sorts visuella presentationer av mitt hem i Sälen, eller kanske mer av mina känslor. På Galerie Leger har jag gått vidare in i min uppväxt och presenterar ett urval fotografier från familjens fotoalbum och ställt dessa tillsammans med skulpturala kommentarer och bildreferenser, för att på associativ väg kunna berätta om mina upplevelser.
Som barn hade jag inte ord att sätta på mina känslor av ilska och rädsla, och idag har jag inte velat vända mig till terapi utan mitt val blev att försöka bearbeta upplevelserna genom att göra visuella berättelser. Dramatisera, återskapa, förvrida ont till gott och ur dessa mängder av referenser se framåt.
Min tanke är, trots de mycket personliga historier jag berättar om i min konst, att de ändå skulle kunna bli allmängiltiga och en sorts passager till besökarnas känslor och hjärta och frammana deras egna upplevelser, både sämre som mer glädjefulla minnen från unga dagar.

Peter Johansson
www.artistpeterjohansson.org

För pressbilder finns redan arbetsbilder och fotografen Matti Östling kommer den 10 och 11 januari att fotografera och kunna förmedla nytagna bilder från utställningen.
peter@peterjohansson.net


Jag skulle varmt vilja tacka alla inblandade och stödjande i detta arbete, utan Er hjälp hade utställningen inte blivit möjligt.
Först och främst, Mikaela Artén som varit mitt stora stöd och bollplank.
Galleristerna Göran Green samt Yan och Claus Leger som velat visa denna utställning helt utan den ekonomiska vinning som en galleriutställning vanligen utgör.
Assistent Andreas M Larsson som outtröttligt fortsatt bära, måla, kapa, såga, montera, redigera och fixa allt som annars inte hunnits med.
Tack till Konstnärernas Kollektiv Verkstad - Monumental i Malmö för lån av bil, lokal och alla verkstäder. Tack Anna Fransson och tekniker Viggo.
Stort tack till konstnär Maria Norrman för värdefulla tips.
Dessa hantverkare och företag har gjort utställningen möjlig genom sitt proffsiga arbete och genuina stöd: Arkitekt och formgivare Tomas Helleberg och Grötlingbo Möbelfabrik Havdhem, Stegoplast i Nyköping, Lasse på KRELAB i Råå, smeden Zoltan Schnierer på KKV i Farsta, Bröderna Ydemar Smide i Sunne, Gigantprint i Norrköping, fotografen Matti Östling, tapetserare Andres Camacho, Folketeatret i Köpenhamn för lagerhjälp och Mr Plant.
Jag skulle vilja rikta en beundran och ett stort hjärtligt tack till Bright film (Christoffer Sanitate och John Rosenlund), rekvisitör och location Ann Christine Edgren och maskör Mikaela Artén för att ni stod ut med filmförutsättningar och snabb hantering.
Slutligen skulle jag vilja tacka er som gav mig edra spisar och stekplattor; Åsa Maria Bengtsson, Torgny Seger, Johan Suneson och
Grattis och tack till den grafiska formgivaren, webbformgivaren och den digitala experten Hampus Edström.

Delar av utställningen kommer att fortsätta till Centrum för polsk skulptur i Oronsko samt Svenska Institutet i Paris under 2019.

Den här utställningen har inte fått något som helst stöd eller uppmuntran från Falu Rödfärg i Falun eller någon annan ekonomisk institution.

Vernissagedagen finns Peter Johansson på Galleri 21 mellan 11 - 14, och på Galerie Leger mellan 14 17.