AktuelltMari Rantanen 15/1 - 6/2

Mitt konstnärskap tar inspiration från konstens historia, från arkitektur och måleri men likaså från den nutida konstscenen och det vardagliga livet. I mitt måleri använder jag element från både hög- och populärkulturen samtidigt som jag arbetar med ett geometriskt formspråk, ofta i dialog med organiska former. I mina verk finns det referenser till det visuella systemet som vi använder i samhället i olika mönster-formfält på ett sådant sätt att de skapar rum och rörelse. Mitt konstnärliga uttryck innehåller element från många kulturer men bearbetat från en personlig utgångspunkt.

Ljuset och färgen är i centrum. Det viktigaste är färgens och formens samspel, ljusets utrycktskraft och de spirituella möjligheter som måleriet erbjuder. Svåraste är att ge former en betydelse, jag vill inte att dom bara är mönster. Formerna är som skådespelare i rymden, dom skapar narrativitet. Scenen och den emotionella styrkan är färgen.

Jag börjar med att teckna/ge former, kompositionen är en idé, ”the subjekt matter”. Målarprocessen handlar om att ge ljus och bestämma över den emotionella temperaturen. Måleriet är en intellektuell process som styrs av känslor. Det är både spännande och roligt med stunder av osäkerhet, en resa där jag prövar mig fram fel-rätt-fel. Jag letar efter nya lösningar, nya frågor.

Till målningarna i den här utställningen har jag hittat inspiration från sådana konstnären som Bridget Riley, Hilma af Klint, Beatriz Millhazes och Frank Stella, för att nämna några.
Men det var målningen ”The kiss (Kiss on the shore by moonligt)” av Edvard Munch som
fick en alldeles speciell roll. Stämningen i målningen, dramat och känslan av det olycksbådande och rädslan som just då stämde så väl överens hur världen kändes för mig. Så började jag leka med formen av månen och månens brygga. När jag vände den upp och ner blev det ett uppropstecken.
Det är den här känslan av att välja riktning och att det handlar om det påtagliga nuet, inte om det kommande. Och att hitta tröst och hopp.

Som ofta har jag arbetat i serier, närmat mig problematiken från olika håll. Jag vill gestalta platser för våra olika känslor. Jag vill inte synliggöra bara det som syns utan också ge form och färg till det som vi inte ser. Jag skapar visuella berättelser av mina och andras upplevelser så som jag har förstått dem. Jag vill utrycka glädje men också ge plats för sorgen och lyckan. Generera energi. Utan färg finns inget liv.