Arkiv - 2002 års utställningar på Galleri 21


 

MÅRTEN NILSSON (S) - 12/1 - 3/2
A PIECE OF CLOTH

Mårten Nilsson är från början grafiker som har arbetat sig fram via skulptur till mer konceptuell konst. Hans utställning består av fyra rumsinstallationer. Objekt, möbler, hyllplan, trycksaker och tyger arrangeras på olika sätt. Utställningen handlar om att utforska hemmet, hur vi påverkar och påverkas av den miljö vi har växt upp eller befinner oss i.

 

 
ANNA EKMAN & LARS BRUNSTRÖM (S) - 9/2 - 3/3

Anna Ekman har skapat tre självporträtt som utgör tre olika sätt att närma sig en människa. Skulpturerna möter betraktaren, och i det mötet bildar de en helhet.
I sitt verk ”Berg” har Lars Brunström byggt en konstruktion som med hjälp av ljus och reflektioner skapar en bild. Betraktarens förmåga att uppfatta det tredimensionella blir det sista fasen i detta aggregat. I ”Origo” låter konstnärerna sina världar mötas.

 

 
JAN ERIK ANDERSSON (F) - 9/3 - 31/3

Jan-Erik Andersson är en konstnär och konstprovokatör som skapat mycket debatt i Finland. Jan-Erik Andersson visar installationer och skulpturer som berör livets grund energier; kärlek, mat, städande och rummet som vi bor och lever i.
Som extra krydda får vi uppleva en version av medieprojektet ”World Wide Chocolate Heart”, där chokladhjärtan kan sändas ut över världen.


 

 

JOHANNA SCHARTAU (S) - 6/4 - 28/4

Johanna Schartau arbetar i många olika medier och uttryck; textil, skulptur, foto, installationer och film. Här visar hon installationer med fotografier. Bilder ifrån tidigare händelser i hennes liv har på nytt gestaltat sig; genom backprojektioner har bilderna fotograferats om och fått en nytt innehåll; där dåtid och nutid flyter samman. I vart och ett av rummen har de nya fotografierna fått sin plats. Det handlar om händelser och omständigheter som kanske inte alltid dirket men indirekt har ett avgörande inflytande på ens liv.

 

 

MORTEN VISKUM (N) - 4/5 - 26/5

När Morten Viskum ställde ut på Galleri 21 1997 väckte han ett enormt rabalder. På SDS löpsedlar stod det ”Döda djur chock på konstutställning i Malmö”. Utställningen bestod bl.a. av 2.000 döda musfoster. Sedan dess har Morten Viskum och hans konst ständigt skapa stora rubriker och upprört folk. Bakom dom, i mångas ögon, spektakulära tilltagen finns det ett djupt allvar och ett ifrågasättande av både det vedertagna konstbegreppet, moralen och vår kulturellt betingade oförmåga att hantera den fysiska döden.

 

 

semesterstängt - 26/5 - 10/8


 

 

ÅSA MARIA BENGTSSON (S) - 10/8 - 1/9


Malmökonstnärinna som arbetar med rumsinstallationer och video. Åsa Maria Bengtsson är en i raden av framgångsrika konstnärer som fick sin utbildning på konstskolan Forum i Malmö. Hennes senaste videoverk/skulptur ”Out of Sync (about melancholy)” väckte i fjor stor uppmärksamhet på utställningar i Malmö och England.

 

 

MARKUS COPPER vs. VOLKER SIEBEN (F/TY) 7/9-29/9
"FOR MULE", a mixed media race

Marcus Copper fick Ars Fennica priset 1999. år 1998 köpte Kiasma hans omtalade konstverk ”Arch Angel of Seven Seas” ett fantastiskt valfiskliknande verk av trä. Markus Copper tillhör en av de mest intressanta finska konstnärerna idag.
Volker Sieben, konstnär och musiker bosatt i Berlin. Volker Sieben arbetar med installationer och performance och har gjort många uppmärksammade utställningar nationellt och internationellt.

 

 


EWA MOSARD, MONA LISA ERIKSSON &
JEANETTE SCHWEITZ (S) 5/10-27/10

Återigen kan vi se Ewa Mozard på Galleri 21. Denna gång tillsammans med Mona Lisa Eriksson och Jeanette Schweitz - tre konstnärer som har Gotland som en gemensam nämnare. Ewa Mozard arbetar med skulptur och video, Mona Lisa Eriksson med skulptur och foto och Jeanette Schweitz arbetar med objekt och installationer.

 

 

Bjargey Ólafsdottir, Gunhildur Haukdóttir,
Ragnar Kjartansson, Unnar Örn Jónasson Audarson (Island) 2/11-24/11

"TIGERN OCh ISBJÖRNEN"

Fyra isländska konstnärer som tillsammans arbetat fram konstprojektet ”Tigern och Isbjörnen” .
Första utställningen är i Reykjavik juni 2002 sedan bär det av till Grönland i augusti, Färöarna i september och avslutas på Galleri 21 i oktober. Projektet består av videoverk, foto, skulptur och rumsliga installationer.

 

 

SKYLTFÖNSTERUTSTÄLLNING 2/12-24/12

Galleri 21s återkommande skyltfönsterutställning. Här ges sju konstnärer - en i varje fönster - möjlighet att ställa ut.

I år ställer följande konstnärer ut: Janine Sack, Peter Svedberg, Clara Hall, Mattias Arvastsson, Linnea Öberg Sellersjö, Nathalie Djurberg och Matias Bechtold.