Arkiv - 2014 års utställningar på Galleri 21

 

Jes Brinch 11/1 - 2/2
Få livsglädjen tillbaka

Jes Brinch Få livsglädjen tillbaka Get the joy of life back Få livsglädjen tilbaka er en totalinstallation bygget over fortælling om at finde livsglæden igen, med alt hvad det indebær af både depression, udbrændthed, stress, og glæde, optimisme og humor. Udstillingen er spontan, og opbygget i gallerirummet i ugen før udstillingens åbning.

 

 

Etta Säfve 8/2 - 2/3
Jorden var platt

"Jorden var platt " Att läsa världen, vara en del av, stå vid sidan av, tyst iaktta, ingripa, begripa eller springa otåligt förbi. Under ett Olympiskt spel skickas något upp i molnen för att få dem att regna på beställning och på så sätt garantera en regnfri öppningscermoni. En solnedgång blir hastigt avfotograferad innan fotografen rastlöst drar vidare. Etta Säfve arbetar i flera medier – teckning, 8 mm film, objekt och text i form av installationer och fortgående serier. Hon är utbildad på Rietveld Akademien i Amsterdam och är nu baserad i Skåne efter 15 år i Amsterdam. Utställning på Galleri 21 är hennes första separat utställning i Malmö. Hennes arbeten har tidigare visats på bl.a, Konstnärshuset, Stockholm, Bonniers Konsthall, Stockholm, Nightcomers, 10th International Istanbul Biennale, Istanbul och Stedelijk Museum, Amsterdam.

 

 

Jani Hänninen 8/3 - 30/3

Jani Hänninen ( b.1974 ) skapar skarpa och läckra konstverk. Hans målningar och konstföremål är insiktsfulla representationer av smärta, vansinne, social unsuccessfulness , berusning , och andra plågsamma känslor och stämningar. Hänninen porträtterar dessa psykiska tillstånd sanningsenligt och på ett mycket tilltalande sätt. Hans verk är känsliga, brutala, ärliga, ledsamt och oerhört roligt - rolig som om en berusad präst faller ner i en grav vid begravningen. Jani Hänninen talang finns i hans konstnärliga öppenhet som har en grund i hans sunda känsla för material. Han verkar vara helt analytisk, fortfarande extremt känslig, när det handlar om hans material. Hänninen är en snabbtänkt visuell konstnär vars verk talar om samtida tillstånd av människor och världen. Hans budskap är inte alltid tilltalande men som Oscar Wilde skrev : "Det finns inget sådant som en moralisk eller omoralisk bok böcker är välskrivna eller dåligt skrivna Det är allt . " Och Jani Hänninen får oss att se oss själva som vi är . Juha- Heikki Tihinen ( PhD , konstkritiker, curator )

 

 

Johanna Friedman 5/4 - 27/4
Watching TV/Channeling about craft and passing time

Johanna Friedman, konstnär och formgivare, arbetar med fotografiskt bildmaterial och varierande textila tekniker. Hon har en Kanditatexamen i Textil från Konstfack och en MFA i Konst från California College of the Arts i San Francisco, USA, där hon numera är bosatt till och från. Hennes arbete kretsar kring mänskliga absurditeter, som de uppenbarar sig i populärkultur, politik, stadsplanering samt genus. Syftet är ofta att sudda ut gränserna mellan verklighet och fiktion, mellan förståelse och förvirring. Verken väversamman svårsmältteori med vardagsliv. Hennes verk har visats av en rad nationella och internationella gallerier, institutioner och muséer, däribland Uppsala Konstmuseum, Hordaland Kunstsenter i Bergen och Svenska Ambassaden I Washington DC, där hennes konst för första gången visades i USA av Svenska Institutet.

 

 

Clara Starck 3/5 - 25/5
Before and after ice cream and movie

FUNDAMENTAL, BANAL KOMPLEKSITET, Clara Black Starck I Clara Starcks praksis handler det ikke så meget om at manifestere en bestemt problemstilling som om at konstruere nogle strukturer og et sprog. Hendes værker er som fikserbilleder, der med fundne objekter synliggør og anerkender samfundets fundamentale strukturer og systemer. Imellem disse genkendelige genstande finder man skulpturelle objekter, som med deres ubestemmelige, organiske form får de velkendte, døde genstande til at virke som dele af en levende organisme. Som i et stilleben, der fastfryser livet, ønsker hun at give os en time out til at se på en verden vi ser og alligevel aldrig ser – en verden, som det ofte er lettere at lade passe sig selv i hverdagens virvar, fordi den synes at blive mere og mere uforståelig i takt med at dens komplekse strukturer udvikler sig og vokser sig mere og mere omfattende. af Louise Trier

 

 

Samtidkonst från Estland 1/6 - 22/6
Baltiskt Guld

I samband med Baltiska utställningens 100-års jubileum i Malmö visas en utställning av estnisk samtidskonst. Curator Marje Taska. Utställningen öppnas av estniska ambassadören i Sverige Jaak Jõerüüt.

 

extern länk till konstnären
 

Gertrud Alfredsson 16/8 - 7/9
Det undermedvetnas Bibliotek

Gertrud arbetar med teckning, måleri, textil och keramik till rumsliga installationer/ utställningar med fokus på identitet. Intresset ligger i att skapa nya verk av gamla för att återspegla processer och att undersöka vad som händer över tid. ”Museum Jag” (2012) var ett sådant projekt där hon gav sig själv en form av ett museum och fyllde på med sina konstverk, idéer/ skisser och projekt i historiskt perspektiv på Gallery Closet i Stockholm. På Galleri 21 binder hon ihop ett annat tema ”Det undermedvetnas laboratorium” (2004). Ett intresse har vuxit fram att använda sig av den idén och binda samman den med nuet, platsen och framtid ”Det undermedvetnas Bibliotek” på Galleri 21. Ett arkiv över den konstnärliga processen. En narrativ lek med en hel del humor har blivit katalysatorn och köttet i Gertruds konst. Hon kommer att visa teckningar från 1993 fram till nu. Blottlägga, förtäras och göras om. Hon ställer frågor som: vem är jag, vem är vi, vad blir vi och hur vill vi bli? I biblioteket råder öppenhet för olika kunskap, moral och makt och i det undermedvetna kan allt annat hända. ”Min Röst” och ”Mitt Val” (keramik knappar) och i höst är det gemensamt. Har samhället något undermedvetet? Eller är det ett system som för oss ut i en svart vit värld eller är det framtiden som blir gråzonen? För Gertrud personligen innebär det en ständig krigföring med sig själv, att få tillåtelse. Ingen vet vad som händer i morgon därför kan ingen säga vad som är rätt idag. Att frihetsberöva sig själv från det gemensamma. Det som intresserar är att konst ska ha en avsändare som bottnar i personen och som inte tar hänsyn till omvärlden/ omgivningen. Det är en illusion och grepp om makt som vi människor låter oss påverkas av och sätter upp på agendan men det är ointressant som uttryck i konst om det inte är äkta. Gertrud vill uttrycka känslor och omvandla dem till ett bildspråk, däri ligger utopin och hopp om framtiden. Gå motvals och undersöka från nya håll. Där finns berättelserna. Ibland vackra ibland hänsynslösa. ”Det undermedvetnas bibliotek” är en personlig resa och berättelse där Gertrud undersöker fakta, makt, rädslor, lögner, missförstånd och känslor över tid. Utseendet är många men hon lånar det föreställande uttrycket för att berätta om något annat. I form av keramikkrukor och krus, stora teckningar, textil och artbooks.

 

 

Jonas Liveröd 13/9 - 5/10
Grand Mal

GRAND MAL Är du intresserad av något av följande: Vakendrömmande, Medusas flotte, tvivel, saker som låtsas vara skulptur, uppfinnandet av hysterin, hänförelse, fiffel, bortappade ting, funna ting, sinnessjukhusarkitektur, missförstånd, det europeiska fortet, ofullkomlighet, minnesmärken, Roms uppgång och fall, kamouflage, absurdism och ambivalens, trä, övermod, bluffar eller helt enkelt makalösa misslyckanden? Då kan Jonas Liveröds utställning Grand Mal vara något för dig. Jonas Liveröd är förutom Galleri 21 aktuell med utställningen The Elephant Test på Lothringer 13, Städstische Kunsthalle i München, en kommande separatutställning på Teckningsmuseet i Laholm, en nyinträttad permanent paviljong på Alma Lövs Museum och två permanenta verk i den danska skulpturparken Skovsnogen. www.jonasliverod.com

 

 

Japansk samtidskonst 11/10 - 2/11
Translation theme park

TRANSLATION THEME PARK är ett utställningskoncept som cirklar kring den japanska nöjesfältskulturen, men mest som en metaforisk grund (även om struktureringen av utställningen kommer att korrespondera med hur Hanayashiki Amusement Park i Tokyostadsdelen Asakusa ser ut). Metaforen gäller rushen och ruset och förvirringen som uppstår när ett uttryck överförs från ett kulturområde till ett annat, från en samhällstyp till en annan, den språkliga översättningens inneboende distortioner, den queera performativa översättningstanken, där ett material som repeteras ändå måste "översättas" till nya kulturella idiom och därför subtilt utsätts för förskjutning och förändring – och inte så sällan i svindlande förändringsrörelser, helt klart besläktade med bergochdalbanans och spöktunnelns, karusellens, hångelhörnans. I centrum ligger den mänskliga identitetsproduktionen, som kan ses som en evig serie mindre lyckade försök att översätta upplevelser, intryck, begär och sociala tillhörigheter till användbara, kommunikativa delar av jaget (eller av nationen).

 

 

Markus Copper /Päivi Häkkinen 8/11 - 30/11

Markus Copper stora genombrott kom 1999 i samband med det finska stora priset Ars Fennica och för det enastående verket ”Archangel of the Seven Seas”, en gigantisk konstruktion av trä, orgelpipor och metal. Han har haft flera stora utställningar, både separat och i grupp. Tex. , P.S.1 (MoMa) 2008 New York. Kiasma 2009 Helsingfors, Ludwigmuseet Tyskland 2010, Vestfossen Norge 2011. Markus Copper tillhör idag en av de mest betydande finska skulptörerna. Skulptören Päivi Häkkinen (född 1975) bor och arbetar i Helsingfors. Hon tog examen på Konsthögskolan i Helsingfors 2003. Hon har sedan dess haft flera utställningar både separat och i grupp bland annat i Tyskland, England, Spanien, Portugal och 2013 är hon med i OpenART-utställningen i Örebro. I Häkkinens senare verk är det människofigurer gäller, ofta ganska groteska, kanske lite tragiska men inte utan en viss humor. Alla figurer har en historia att berätta, men Häkkinen vill inte förklara dem för mycket. ”Man får tolka dom fritt”, säger konstnären.

 

 

Textil manifest 6/12 - 31/12
Textil manifest

Delad glädje dubbel glädje KKV-Textiltryck 30 årsjubilerar! Öppettider: Tis-Fred 14-18 Lör-Sön 12-16 Textiltryck Malmö fyller 30 år! Det firar vi med en jubileumsutställning på Galleri 21 i Malmö 6-30 december 2014. 34 av Textiltryck Malmös anslutna konstnärer, konsthantverkare och formgivare presenterar under december 2014 en textil samlingsutställning som visar upp genrens slagkraftighet, textilkonstens mångsidighet och individernas unika uttryck. Konstnärernas kollektivverkstad för textiltryck i Malmö, har under drygt trettio år varit den självklara basen för den textila konsten i södra Sverige. Flera offentliga verk, utställningar och andra konstprojekt har möjliggjorts tack vare verkstadens unika utrustning och lokaler för textiltryck. I samband med jubileumsutställningen kommer en publikation av verkstadens historia att presenteras. Vi erbjuder även medlemskap i en Artpool, som gör det möjligt att hyra konsten som visas. Delad glädje är dubbel glädje tycker vi och i ett samhälle där trenderna skiftar i allt snabbare takt vill vi slå ett slag för hållbarheten. Genom att hyra istället för att äga ett verk hoppas vi att fler får möjlighet att glädjas åt vår konst. Textiltryck Malmö är en ideell förening som drivs med stöd av Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd. Under utställningsperioden arrangerar vi föreläsningar på Form/DesignCenter med Katarina Breiditis som står bakom Re Rag Rug och Frida Arnqvist Engström som driver den populära bloggen Kurbits. Föreläsningarna kommer vara öppna för allmänheten. 6/12 Vernissage kl 12-17, invigningstal kl 13.00 av Linda Fagerström,Fil dr, konsthistoriker och konstkritiker. 11/12 Föreläsning på Form/DesignCenter med Frida Arnqvist Engström från Kurbits media som berättar om sin bok Gerilla slöjd. Arrangör: Textiltryck Malmö. 16/12 Föreläsning på Form/DesignCenter med Katarina Breiditis som är en av aktörerna bakom återbruksprojektet Re Rag Rug. Arrangör: Textiltryck Malmö.