Arkiv - 2017 års utställningar på Galleri 21

 

Bo Hylander 14/1 - 5/2

Galleri 21 startade 1985. Som förste utställare hade vi Bo Hylander, som därefter vi olika tillfällen visat sina målningar på galleriet. Bo Hylander dog för ett år sedan och vi är glad att nu få visa denna minnesutställning där flertalet av verken är från de senaste åren.

 

 

Ola Nilsson 18/2 - 12/3
Scener, observationer och kommentarer,

I Ola Nilssons andra utställning på Galleri 21; Scener, observationer och kommentarer, utgör textljudverket Gränser och Övergångar ett centralt arbete. Verket är inspirerat av poeten och filosofen Edouard Glissants tankar om det han kallade för arkipelagiskt tänkande. I hans filosofi blir språkets strävan efter att benämna och befästa osäker, det drömda landet angränsar till det verkliga. Uppbyggnaden av textljudverket för tankarna till en eskapistisk radioteater, en labyrint vars rumsligheter har en grumlig och oklar relation. ”Då”, ”nu” och ”rumtid” är begrepp som varit framträdande i arbetet med samtliga verk i utställningen. Om verket: I Gränser och Övergångar (43 min) tecknas ett porträtt av livets tillfälligheter och bräckliga konstruktion. Berättelsens nav består av en rundvandring i en 70-tals lägenhet. Interiörbeskrivningen blandas med brev, nedtecknade drömmar och detaljerade planer för uppförandet av en trädgård, inspirerad av 1700-talets panteistiska trädgårdskonst. De inbördes olika texterna frammanar parallella världar som sammantagna berättar om förändring, undermedvetna motiv, möjligheter, hinder, människans rörliga sinne och vad som skulle kunna ha hänt under andra omständigheter.

 

 

Emil Holmer 25/3 - 16/4
"Core temperature"

Jag ser måleriet som en metod att röra sig in i något okänt. Det är en balansgång mellan att skapa en struktur som känns påtaglig och att upplösas i ingenting. Jag upplever ibland att jag måste vara snabb innan bilden försvinner. Det finns ingen modell för måleri. Det uppstår och förstörs samtidigt. Jag har länge haft tanken att konsten ska bära samma konstanta föränderlighet och rörelse som livet. Vittnesmål: Neptunus är en plats som vi antar existerar men som ingen har varit på, som ingen har bevittnat. En plats som är ett mellanting mellan ett faktum och en fantasi. Demoner: Kriteriet för något att vara en demon är att det existerar i en annan dimension. Tiden är en annan dimension. Historien och vår tänkta framtid. Arketyper kan bara uppstå retroaktivt , i historien. En demon är en arketyp. Jag upplever ofta att när man gör konst måste man försöka låta något annat ta plats i en, en annan röst. Det är viktigt att ta ett steg tillbaka, att låta verken bli till själva. Maskiner och olika trycktekniker har varit centrala för mig de senaste åren, de låter en annan slags instinkt komma fram. Det kastar också ett annat ljus på vad det mänskliga avtrycket är. Science fiction författaren Philip K. Dick sade: ”If literature is 'what if' , then science fiction is 'Oh my god! What if!?'. Det här har något med mitt måleri och min konst att göra; jag försöker dra det till en slags yttersta konsekvens. Surrealismen finns med mig som en röd tråd från början. Inte som en alternativ verklighet, utan tanken att man kan hitta ett slags innersta väsen i tillvaron, världen, och i människans natur. Något som ständigt vänder ryggen till när man ibland får en skymt av det. Verktyg: I konst upplever jag att verktygen löser upp sig själva i precis samma takt som de berör sitt ämne. De smälter ihop med sitt ämne. De muterar, förändrar sig

 

 

Sofi Lardner Häggström 29/4 - 21/5
PORTAL

Sofi Lardner Häggströms arbeten undersöker tid, historia och det okända. Inspirerad av äldre fotografi, historiska händelser och platser skapar hon verk där spår och rester påminner oss om det förflutna samt frambringar nya berättelser och bilder. De senaste åren har hon främst intresserat sig för spiritualismen och de kvinnor som var ledande i denna rörelse. Under mitten av artonhundratalet och framåt såg kvinnor från olika skikt i samhället en möjlighet att genom spiritualismen hitta en plats där de kunde vara mer fria. I seanser agerade de som medium och kunde på så sätt tjäna sina egna pengar och folk uppmärksammade och lyssnade på vad de hade att säga. Detta var ju mycket ovanligt i den viktorianska eran då kvinnor varken skulle synas eller höras. De lyckades tänja på gränser för vad som ansågs vara kvinnligt beteende samt tog upp ämnen som var tabu. Sex, droger, kön och ras är samhällsfrågor som problematiserades. Många medier hade dessutom kopplingar till den nya spirande kvinnorörelsen. Genom måleri och videoinstallationer närmar sig Sofi Lardner Häggström dessa ämnen där figuration och abstraktion är en flytande gräns. Sofi Lardner Häggström har en MFA vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och bor och arbetar i Stockholm.

 

extern länk till konstnären
 

Klara Berge 19/8 - 10/9
DRAWING WITH THREADS, WEAVING WITH INK

Klara Berges verk tar ofta formen av rumsliga installationer där rummet som form och kroppslig upplevelse ges en framträdande roll. Återkommande teman i hennes konstnärskap rör ambivalensen mellan människa och natur samt olika aspekter av tid. Hon arbetar med monotona och repetitiva tekniker där det i grunden enkla ges en komplexitet i och med det ständiga upprepandet. Den upprepade handlingen skapar laddning och tyngd och den fördjupas i sin betydelse för varje gång den utförs. I utställningen DRAWING WITH THREADS, WEAVING WITH INK ligger samspelet mellan rum och skulptur i fokus. Den metodiskt dragna tråden och linjen skapar former och riktningar som frammanar en statisk rörelse. Tillsammans med färg, ljus och speglar skapas nya rumsligheter att passera förbi och igenom. En passage. En fokusering och ett utsnitt. Kanske en gräns mellan dig och det där andra. Eller är det en öppning? Klara Berge (f. 1987) är utbildad i textilkonst på Högskolan för Design och Konsthantverk och bor och arbetar i Göteborg.

 

 

Essi Kausalainen . 16/9 - 8/10

The basis of my artistic practise is the human body with its senses, instincts and thoughts. By making performances, video installations and by drawing I make notices on humans amongst other living things. I view the world as an organism – as a constant movement of the different forms and ways of being. In my art I translate my observations on the living into a poetic language of images, gestures and spaces.

 

 

Emma Philipson 14/10 - 5/11
Hang-in-there

Jag har många intressen, konst är ett av dem. Jag gillar film, teve, media, mode, böcker, inredning. Jag är intresserad av vad som händer nu, och jag gillar att se saker med facit i hand. Det tiden gör med saker. Jag gillar repriser. Reflektion. Mycket av min tid går åt till undervisning och jag är ute i skolor så ofta jag kan. Det finns egentligen ingen bättre plats än en konstskola. Du kommer dit för du har ett intresse, något outvecklat, något du inte kan låta bli. Och där får du chansen att låta det bli något, du går in i en process, vrider och vänder på saker. Och sedan vill du inte sluta, du vill mer, större, bättre. Jag tror att fler skulle må bra av att lära sig jobba i konstnärliga processer. Det kan vara ett sätt att förstå något, vara sann mot sig själv. Ta reda på sakerna som skaver, lyfta fram dem, lära känna dem, förstå. Det och att man kan ha så roligt, att det som är roligt och det du helst vill är det du ska ägna din tid åt. Vilken ögonöppnare. Det handlar inte om vad konst är utan vad det är att göra konst.

 

 

Hans Kjorstad - Fele Andreas Røysum - Gitar / Klarinett Egil Kalman - Bass / Modulær Synthesizer Norge 7/11 - 7/11
Miman

Miman er et fritt improviserende band bestående av Hans Kjorstad, Andreas Røysum og Egil Kalman. Hver for seg sysler de med alt fra fra frijazz til folke-, samtids- og elektronisk musikk, og har latt seg i høre i band som Sanskriti Shrestha Avatar, Kjorstad Brothers, Billy Meier, Titta Jag Flyger, Increase, Boda Boda og Fennel, i tillegg til i samarbeid med folk som Håkon Thelin, Frode Haltli, Christian Wallumrød, Kresten Osgood, Frode Gjerstad, Axel Dörner og Tobias Delius. Som trio skaper de tre distinkte stemmene en organisk lyd hvor det tonale og det teksturelle smelter sammen med det akustiske og det elektriske; hvor stilarter og tidsaldre går i oppløsning. Startskuddet for høstens turnering går på Galleri 21!

 

 

Nana Pi and John Andrew at Galleri 21 11/11 - 11/11
Nana Pi and John Andrew at Galleri 21

Galleri 21 presents Nana Pi and John Andrew "THe Danish tenor saxophonist Nana Pi Aabo Larsen and the American contrabassist John Andrew Wilhite together play gripping music. Extended technique and unique playing styles only enhance a highly melodic and singing music which still brushes traditional structures aside. While 20th century harmonies and tone are a starting point, the static focus and pathos of this music seem either ancient or of a distant future"

 

extern länk till konstnären
 

Erik Bünger och Taggotagg 17/11 - 17/11
Erik Bünger performs 'the elephant who was a rhinoceros'

Erik Bünger is a Swedish artist, composer and writer living in Berlin. His work revolves around the human voice and its contradictory relationship to the body, to language, music and technology. The voice is not addressed as a phenomenon, which gives rise to personal, human presence and interpersonal communication but rather as the very thing that allows something other, radically inhuman, to enter and take control of the human body.

 

 

Östra Grevie Folkhögskola FFK + TEXTIL 8/12 - 10/12
OTYG

Textil konst – textila samarbeten. Fria förberedande konstlinjen och Textil konst och design från Östra Grevie folkhögskola har under hösten i ett samarbetsprojekt arbetat undersökande genom att prova på nya material och tekniker, experimenterat och utforskat nya uttryck. FFK Alma Edvall Bons, Ebba Lindberg, Morgan Owain Edwards, Eira Westrin, Elin Aspeklev, Ellen Vikström, Ellinor Åslund, Herman Sivard, Linh Tran, Lisa Horn, Mathias Nilsson, Max Rydell, Miriam Serghini Idrissi, Märta Hansson, Selma Carlsson, Yasmina Karli Malmsten, Yrsa Pettersson TEXTIL Elias Dahl, Evelina Unéus Mattsson, Freja Hansson, Jacob Carlsson, Jennie Karlsson, Josefine Lidén, Julia Meijer, Truls Heijkenskjöld