Arkiv - 2020 års utställningar på Galleri 21

 

Mats Hjelm 18/1 - 9/2
A Riddle Within A Riddle

Mats Hjelm (b.1959), is an artist, documentary filmmaker and creator of multimedia installations who currently lives and works in Stockholm, Sweden. His work investigates the boundaries between art and movements of social justice, video installation and documentary practices, and personal and global political narratives. He has worked extensively in Europe, West Africa and the United States, and more recently in Brazil.

 

 

Patrik Gustavsson 22/2 - 15/3

Patrik Gustavssons arbeten präglas av humor och lekfullhet där den plumpa gestaltningen används för att synliggöra kulturens och konstens position som maktcentra i fråga om smak, status och kulturellt kapital. Den humoristiska aura som präglar verken, ofta i form av skulpturer, visar också humorns egenvärde och skrattets alla inneboende mekanismer. Detta skratt som har status inom arbetarklassens kultur.

 

 

Helene Billgren/Stefan Uhlinder 28/3 - 19/4

Helene Billgren är född 1952 i Norrköping. Hon studerade vid Valand Konsthögskola i Göteborg. Billgren har ställt ut på museer och gallerier runt om i Sverige och har bl.a. gjort offentlig utsmyckning på Karlstads Universitet och en ridå på Folkets Hus Hammarkullen. Hon har haft separatutställningar på Färgfabriken i Stockholm och Borås Museum. Stefan Uhlinder är född 1953 i Stockholm. Han studerade 198287 vid Valands Konsthögskola i Göteborg och Hochschule der Kunste, Berlin 1986. Uhlinder gick en fortbildning vid Konstfack åren 200607 och 2009, i mönsterrapportering och textil samt screentryck. De senaste årens separatutställningar har ställts ut i bland annat Göteborg, Stockholm och Östersund. Representerad i Västra Götalands region Statens Konstråd och Stockholm Konst. År 2014 blev hans verk utsett till årets offentliga verk för Stockholm Konst 2014, tillsammans med konstnären Astrid Göransson.

 

 

Elin Maria Johansson 2/5 - 24/5


 

 

Eva Björkstrand 29/8 - 20/9

Eva Björkstrand är konstnär, född 1975 och verksam i Malmö. Sin konstnärliga utbildning erhöll hon vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn. I sina bilder tar hon avstamp i ett självbiografiskt berättande med surrealistiska och absurda inslag. Som huvudkaraktär i hennes motivvärld syns ofta hennes alter ego, övriga karaktärer är djur som hon ikläder mänskliga egenskaper. Hot, hopp och eskapism med en dos av humor är bärande teman i hennes bilder.

 

 

Kristina Skantze 10/10 - 1/11

Sömnad är för mig en tvetydig handling. Klippa upp tyg, sy ihop, klippa igen, växelvis förstörelse och reparation. Förvrängda kroppar har alltid fascinerat mig, och när jag upptäckte att jag kunde gå från att teckna dem till att sy faktiska kroppar i textil kände jag mig lite som Dr Frankenstein som försöker bringa dött material till liv. Jag har skulpterat människoliknande tygvarelser under många år. Lite skeva, noggrant och tålmodigt handsydda kroppsdelar och figurer. Sömmarna blir till avgörande linjer som ärrar och sträcker tyghuden. Textilt kött formas av miljontals synliga och osynliga stygn, sidentrikå i dämpade pastelltoner och polyestervadd. Vem kommer figuren som växer fram att bli? Jag kan ha en vag idé, kanske några förväntningar, men för mig ligger spänningen i att långsamt och öppet närma mig anletsdragen och försöka lära känna dem. Vardagliga mänskliga möten som uppstår längs vägen sys in i kropparna, i mitt kroppsminne och i figurernas lemmar. Kan dessa förvrängda men prydliga kroppar framkalla empati? Kan de komma till liv? Erfarenheter av personliga relationer ligger till grund för mitt arbete och möten med människor är avgörande för att levandegöra skulpturerna. I filmdokumentationer av interaktioner mellan mänskliga och textila kroppar försöker jag fånga hur beröring, lek och rörelse kan skapa igenkänning och sätta igång fantasin.

 

 

Curator Peter Johansson 14/11 - 6/12
Fucking boring