Curator Peter Johansson 14/11 - 13/12 Fucking boringFucking Boring
En text av konstnären Peter Johansson, curator till utställningen.
I slutet av 90 talet, början av 2000, så samtalade jag med min vän, konstskribenten Patrik Moreau, om konstscenen i Malmö. Vi hade båda bott i Stockholm och var på väg att flytta till Malmö. Det var en sådan skillnad. Inte bara det att slippa den stressiga tävlingsinriktade konstvärlden i Stockholm utan rent konstnärligt fanns en stor skillnad i attityd och gester i Malmö.
Vi började faktiskt planera för en utställning kring dessa upplevelser.
Men tiden gick och livet gjorde att saken rann ut i sanden.
Dock, faktiskt, till det bättre för jag fick tid att verkligen se mer av konstnärerna, arbetsmetoder och så klart staden som faktiskt påverkar konsten. En sorts historisk skuld.
I en liten stad med en konstscen som så totalt domineras av sin konsthögskola blir tendenser där ofta spridda bland övriga konstnärer som ringar på vattnet. På ont eller gott. Vare sig man vill eller inte blir vissa huvudaktörer avgörande för konststudenters och konstnärers möjligheter. Så alltså även här i Malmö, detta trots en så liten stad med så många institutioner som även Moderna Museet, Malmö Konstmuseum och Malmö konsthall.
Men förhållningssättet till dessa maktspel var olik Stockholm. Här fanns det skånsk-malmöitiska förhållningssättet, uttalat ”Auh vaudau?”, som jag gillade. Många konstnärer gjorde avskalade, kanske man kalla det ny minimalistiska konstverk. Något okomplicerat i handling, material och idé och gärna med ironisk eller humoristisk toutch riktad mot konsten själv, eller kanske med en feministisk udd, ja man återanvände exempelvis minimalismen men man la en hel del av det malmöitiska till detta.
Likt Danmark så kom minimalismen sent till Skåne, först på 1990 talet och fortsatte in i 2000 talet. Ur den amerikanska 60/70 tals minimalismen och dess fortsatta historia pressades något nytt enkelt fram. Vi behöver inte, tycker jag, fördjupa oss i formel eller semantisk reduktion, konstvetenskapliga fakta eller preciseringar, detta är en helt personlig tolkning och det viktiga här är vilken konst som plötsligt tog plats.
Redan sent 1970 tal och början av 80 talet besökte jag Malmö en hel del. Det var punkrörelsen som drog mig till DADs dancehall och KB som då låg ute i Erikslust samt Olympen och senare Mejeriet i Lund.
Då var det utagerande musik, tidning- och bokutgivning, politisk aktivism och husockupationer som upptog min tid, konsten kom så mycket senare till mig.
Det var en tung arbetarstad men jag kände mig hemma i Malmö.
Här finns idag en extremt rik del kontra den enormt fattiga delen i öst. Här finns hemska motsättningar som exempelvis lett till att den judiska minoriteten knappt finns kvar, bortjagad. De flyttar till Köpenhamn eller Stockholm, förre kommundelsordföranden Ilmar Reepalu såg inte problemet, och nu snart har det löst sig självt på det hemskaste sätt, alla har flyttat. Motsättningarna mellan stadsutveckling och det gamla Malmö och mellan fin kultur och ekonomiskt svårdrivna klubbar som Plan B och aktivism. Malmö är verkligen inte Stockholm eller Köpenhamn, eftersom det är en mindre stad så är avstånden inte stora mellan dessa motpoler.
Det tunga kompakta arbetar-Malmö var även det på sin tid något annat än resten av Sverige.
Tidig arbetskraftinvandring och Kockums kranen som dominerade, särskilde staden mot både landsbygden och Stockholm.
80 talets nedläggningar och depression, 90 talets revanschlust och sedan det nya bygget med motpolerna socialdemokraten Ilmar Reepalu och byggentreprenören Percy Nilsson, som trots alla olikheter, möttes i bygget av det nya Malmö.
De konstnärer jag valt till utställningen är alla delar av denna spretiga minnesbild av Malmö som jag kallar Fucking Boring. Det är faktiskt en hyllning till Malmö.
|